Angst – mentalt og fysisk kontroltab
Angst kommer til udtryk på mange måder, i diverse situationer og i forskellige grader. Angst viser sig som både psykiske og fysiske symptomer og kan variere i styrke. Angst er en naturlig reaktion, der skal gøre os i stand til at reagere på fare – ved enten at forsvare os eller flygte.
Men nogle af os kan i særlige situationer opleve at overreagere på uhensigtsmæssig vis. F.eks ved at få en angstreaktion – ved en forholdsvis almindelig begivenhed – som er helt ude af proportion med den reelle fare. Det betyder, at tærsklen for hvornår noget opfattes som en trussel, er meget lav. Angst kan have stor betydning for ens adfærd og indvirkning på ens tilværelse iøvrigt.
Præstationsangst og manglende selvtillid kan især komme til udtryk, når vi skal ‘testes’. Altså i vores oplevelse af os selv i mødet med verden ‘udenfor’ – når vi skal præstere noget i en given situation. Angsten opstår, når noget er på spil – rædslen for ikke at slå til i andres øjne – og det kan føles som et kontroltab.
Kropsoplevelsen – følelsen af enten at have for meget energi i sig eller omvendt at mærke et energitab – kan være overvældende. Det kropslige ubehag er svært at rumme og der opstår et split – en fornemmelse af at forlade sig selv, at blive helt fragmenteret. Man kan tabe jordforbindelsen og miste orienteringen og evnen til at tænke klart.
I et ubevidst forsøg på at kontrollere situationen – ubehaget og nervøsiteten – lukkes der helt af for følelserne i kroppen. Nervesystemet er i undtagelsestilstand og tror det gælder ren overlevelse. I en liv/død-situation kan evnen til at forsvinde være en fordel. Men i f.eks. en eksamenssituation er det ikke særlig hensigtsmæssigt – ikke ‘at være hjemme’.
Social angst kan ligeledes komme til udtryk som en fornemmelse af, at forlade sig selv – en ikke ståen ved sig selv. En anspændthed eller panik i andres selskab, hvor man måske føler sig anderledes eller forkert på forskellig vis. Frygten for om andre nu kan se ens angstreaktion og skam over det, forstærker bare angsten yderligere.
Angst kan komme til udtryk på mange måder
- maven eller halsen snører sig sammen
- hjertebanken, kvalme og svedeture
- behov for at forsvinde – flygte fra situationen
- trækker sig – for at undgå andres opmærksomhed
- energitab – lammende fornemmelse
- overdrevet selvfokus – mister orientering ude i andre
- konstante bekymringer og katastrofetanker
- tvangstanker og/eller tvangshandlinger
- tendens til at isolere sig, i et forsøg på at undgå angsten
Og efterfølgende er det hårdt at sidde tilbage med følelsen af kontroltab og uduelighed. Oplevelsen af at have været en skygge af sig selv og at have svigtet sig selv – når nu ‘noget’ i én godt ved, at det kunne og burde være anderledes.
I terapien arbejder jeg meget med det ‘noget’ hos mine klienter. Den del af dig der tror på, at du godt kan og som også godt véd, at situationen i virkeligheden ikke er død-farlig.
Du kan have en historie, der som udgangspunkt er relevant og som forklarer tema og tilstand. Det afgørende er, at der i terapien arbejdes konkret med dine følelser og kropstilstande. Nervesystemet spiller en rolle og selvindsigt og bevidsthed samt simple kropsøvelser og fif til centrering kan gøre en kæmpe forskel, når vi rammes af angst.